TFT 9.20 Metası | En iyi komplar

Vahşi Akali: 

   Bildiğiniz üzere 9.19 yamasında Akali terörü esti geçti. Şimdi 9.20 ile birlikte nerf adı altında getirilen değişikliklerle kendisi pekte zayıflamış gözükmüyor. Akali karşısına gelene yine tek atıp diğer hedefine yöneliyor. 9.19'dan değişen şeyler 0.05'lik bir saldırı hızı azalması, %5'lik bir crit ihtimali azalması (%95'ten %90'a) ve Ebedi Kılıç'tan %25 lik bir crit hasarı azalması. Sonuç: yine tek, ama bu sefer biraz daha az hasar vurarak tek. Kısaca bu komp ile 1. olma ihtimali hala çok yüksek.

   Nasıl?: Bu kompta Pyke hariç her bir birimin doldurulamaz bir görevi var. Dolayısıyla Pyke yerine Zed hariç başka bir suikastçı orjinli birim ile de oynayabilirsiniz. Oyunun erken safhalarında Zed ve herhangi 4 Vahşi ile oynayıp Akali'ye sakladığınız itemleri onun üzerinde kullanabilirsiniz. Akali bulmak asıl amacımız olduğundan dolayı ne kadar erken 7.seviye olursak bizim için o kadar iyi. Lobideki en az 4 kişinin bu kompu kurmaya çalıştığını unutmayın. Nida, WW v.s. gibi sadece orjin bufflarından yararlanacağımız birimleri 3* yapmaya çalışmak yarardan çok zarar getirecek. Dolayısıyla erken safhada ne kadar hasar yerseniz yiyin amacınızdan kopmayın. Erken safhada hasar yemek bazı durumlarda oyunu kazandıran hamle dahi olabiliyor. Özellikle bu kompta herkesin seçim ekranında Eldiven ve TEK Kılıcı'na yöneldiği bir metada bu itemleri herkesten erken bitirmek işimizi çok daha kolay bi hale getiricektir. 

   5. seviyede istediğiniz itemleri oluşturamadığınız durumlarda 4 Vahşi + Zed yerine aşağıdaki gibi 3 Suikastçı ile oynayarak hasar potansiyelini biraz daha yüksekte tutarak gereğinde nfazla hasar almaktan kaçınabilirsiniz. 6. seviye olduğunuzda Ahri'yi ekeleyerek 4 Vahşi'yi tamamlayıp 7. seviyede Gnar ve Akali bulana kadar Ahri'yi alanda tutabilirsiniz. 

   Artıları: Yüksek anlık hasar, Şovalye, Yordle, Dövüşçü gibi meta komplarına karşı güçlü. Vahşi buffu sayesinde Hayalet Dansçı eşyalı düşmanlara karşı ve Hextech buffu sayesinde Şovalye/Draven, Dövüşçü/Jinx veya Şovalye/Vayne gibi eşya bağımlı güçlü komplara karşı birebir etkili.
   Dövüşçü ve Şekil değiştiriciler sayesinde ortanın üstü seviyede savunmaya sahip. Özellikle Gnar'dan gelen yüksek tanklık ve dönüştüğünde büyük bir alanda oluşturduğu kitle kontrolü ile sürekli hasara sahip komplara karşı güçlü bir durumda.
   Sadece 3 eşya ile yüksek perfonsmans

   Eksileri: Sadece Akali'nin hasarına bağımlı olduğundan Hayalet, Hextech gibi etkilerin Akali'ye denk gelmesi, Seju, Cho'gath, Gnar v.b. gibi kaçınılması zor büyük alanlı kitle kontrollerin Akali'ye denk gelmesi ile zorluklar yaşanılabilir. Kitle kontrolden kaçınmak için +%20'lik krit ihtimalinden feragat edilerek 3. Ebedi Kılıç yerine Civa eşyası kullanılabilir.

Ninja/Elementalist:

   Bu komp Akali/Vahşi mantığına çok benzer tek farkı 4 Ninja sayesinde daha güçlü bir Akali'ye ve sahip olmamız ve yanında Liss ve Kennen'dan gelecek hasar katkısı ile Akali'ye biraz daha az bağımlı bir komp olması. WW, Vi ve Gnar'ın sağladığı tanklığı Golem ve Shen, yine Gnar'dan gelen kitle kontrol etkisini Kennen ile eşitliyor. Ancak Hayalet Dansçı'lı birimler ve Yordle komplara karşı güçsüz kalıyor. 

   Nasıl?: Zed, Kha, Pyke, Kassa ile erken oyun oynayın. Kennen'i bulduğunuz noktada oyunda 3 suikastçı olacak şekilde Zed'in yerine koyup devam edebilirsiniz. Öncelikle Akali eşyalarını bitirmeye odaklanın, tamamladığınız eşyaları orta oyunu taşıması için Kha’zix'e verebilirsiniz. 7. seviye olana kadar roll yapmamaya özen gösterin, paranızı sadece ihtiyaç duyduğumuz birimleri almak için kullanın. 7 olduğunuzda Akali ve Brand'i bularak kompu tamamlayabilirsiniz. 8 olduğunuzda Anivia bulup Brand yerine koyarak ekstradan Buzul buffu kazanabilirsiniz.

   Artıları: Akali/Vahşi kompunun aksine daha fazla hasar kaynağına sahip. Ayrıca 9. seviyeye ulaştığınızda Kennen'i suikastçı yaptığınız taktirde takımı 6 suikastçıya tamamlama olanağı sunuyor.

   Eksileri: Vahşi buffuna sahip olmadığından dolayı Yordle ve Hayalet Dansçı'ya karşı etkisiz.

Taşıyıcı Vayne: 


   Şuan metada bulunan ve tamamlaması en kolay komplardan biri. Ayrıca Dövüşçü/Silahsör kompuna karşı çok güçlü durumda.

   Nasıl?: Bu kompu tamamlamak için 2 adet yol var. 1.yol; 6. seviye olmadan önce Vayne, Garen, Morde ve Darius'u 3* yapmak. Sonrasında 6. seviyede Kindred'i bularak 4 Şovalye/ 2 Hayalet/ 2 Kolcu ile orta safhayı üstün geçirmek. Buradan sonra 9.seviyeye kadar para harcamadan geçirmek. 2.yol; 6 olmadan önce sadece Vayne'i 3* yapmaya odaklanmak sonrasında 1.yoldan daha hızlı bir şekilde seviye 9 olarak oyunu üst sıralarda tamamlama ihtimali artırmak.
   Eşyalara baktığımızda ise öncelik Vayne'de sonrasında Sejuani'de olmalı.

   Artıları: Vayne'in maksimum 9 vuruşta öldüremeyeceği bir birim yok. Oldukça fazla tank birime sahip, bu tankları aşmak Akali için pekte sıkıntı olmasa da kendisinin Vayne'ye ulaşmasını düzgün bir pozisyon ile geciktirebilirsiniz. genelde düşük ücretli birimlerden oluştuğundan erken safhada çok çabuk biçimlendirilebilecek bir komp. Sadece 3 eşyaya ihtiyaç duyuyor. Hayalet buffu sayesinde her tura 1-0 önde başlamanızı sağlıyor.

   Cons: Tek bir hasar kaynağına sahip olduğundan farklı komplar için ayrı ayrı pozisyon alınmasını gerektiriyor.

Seçkin/Şovalye/Hayalet:

   9.19'da da yüksek Elo'da sıkça oynanan bu komp 9.20 yaması ile gelen 8.seviyede 5 altın değerindeki birimlerin bulunma ihtimalinin %5'ten %8'e çıkması değişikliği ile daha da iyi bir konuma geldi. Artık 8. seviyede Swain bulma ihtimalimiz dolayısıyla kompu daha erken bitirme şansımız artmış oldu.

   Nasıl?: Oyunun erken safhalarını Soylu/Şovalye kompu ile güvenli bir şekilde fazla hasar almadan geçirerek 7. seviyeye kadar para biriktirin. Bu süre boyunca Draven'a beklettiğimiz itemleri Luci veya Vayne'ye verebilirsiniz. Golem'lerde Garen, Morde ve Darius'u çok fazla para harcamadan 2* yapmaya çalışın. 7.seviyeye kadar aşırı para harcamaktan kaçının. Eşyasız bir Draven fazla iş çokta işlevli olmadığından erken oyunu hasar alarak geçirmek isteyebilirsiniz, böylece gerekli eşyaları daha erken bitirebilirsiniz. 
   7. seviyede yine aşırıya kaçmadan en azından birer Draven ve Kindred bulmaya çalışın. Bulamadığınız taktirde inat etmeden 8. seviye olmaya bakın. Draven'i bulma inadıyla 0'ı görürseniz buradan dönmek neredeyse imkansız bir hal alıyor.
   Çok fazla şanssız değilseniz 7. seviyede bulacağınız birer Dra, Seju ve Kindred ile aşağıdaki gibi bir takımla sağlam bir şekilde devam edebilirsiniz. Tek sıkıntı eğer Sejuani bulamazsanız Seçkin buffunun Dari'ye giderek israf olma durumu doğuyor.

   Şovalye'nin Adağı yada Doğanın Hiddeti bu komp için olmazsa olmaz. İki eşyadan birini bulamazsanız 4 Şovalye ile yani 30 hasar azaltma eksik bir şekilde oynamak durumundasınız.

   Artıları: Vayne/Şovalye kompunun aksine oldukça fazla hasar kaynağına sahip bir komp. Draven, Şovalye etkisi ve eşyalar ile birlikte sahip olacağı yüksek hayatta kalma özelliği ile öldürülmesi çok zor bir birim. Herhangi bir şekilde katledilse bile Kata ve Swain o turu çok rahat bir şekilde taşıma potansiyeline sahip birimler. Hayalet buffu sayesinde her tura 1-0 önde başlıyoruz.

   Eksileri: Bu oldukça geç safhada ve zor tamamlanan bir komp. Swain bulsanız bile 2* Draven'a sahip değilseniz zorluk yaşatabilen bir komp. Hayalet Dansçı'lı Ejder kompları veya Ejder Pençe'li Yordle komplarına karşı zorlanabilen bir komp. Akali'ye karşı doğru pozisyon alınmazsa kazanma ihtimali çok düşük oluyor.



Dövüşçü/Silahşör:


   Şu anda yüksek Elo'da oynanan ve yüksek kazanma oranına sahip bir komp. Şovalye'li komplar ile aynı prensipte işliyor, Dövüşçü'ler yüksek can barları ile karşı takım taşıyıcılarını oyalarken Jinx ve Luci karşıdakini ayırt etmeksizin çok rahat bir şekilde hasar çıkarabiliyor. Bu komp ayrıca kitle kontrol bakımından güçlü bir komp. 8 birimden 5'inde kitle kontrol bulunuyor. Bu nedenle Akali'ye karşı az da olsa kazanma şansına sahip bir komp

   Nasıl?: Bu komp diğer kompların aksine tam olarak bitirilmediğinde çok güçsüz bir komp. Örneğin baştaki Akali kompunda Jayce'i koymasanız bile yinede güçlü ve kazanma ihtimali hala olan bir komp. Ama bu kompta son Dövüşçü veya Silahşörü koymadığınız durumlarda aşırı derecede güçsüz bir durumda oluyor. Bu nedenle hiçbir şekilde oyalanmadan hızlı bir şekilde 8. seviye olmak zorundasınız. İtem önceliği 2 Silahşör'ünüzden birini tamamlamak olmalı, sonrasında Akali ve Büyücü komplarına karşı koyabilmek için Blitz'e 2 tane İyon Kılıcı vermek olmalı.
   Erken oyunu kazanmaya çalışmayın. Eşya bakımında bu sıralar en çok alınan eşyalara ihtiyacınız olduğundan erken bölümde ne kadar altlarda olursanız geç oyun için o kadar iyi olacaktır.

   Artıları: Defansif olarak güçlü, çok fazla kitle kontrole sahip, çoğu kompa karşı güçlü. doğru uygulama ile çok rahat bir şekilde tamamlanması.


   Eksileri: Eşyalara aşırı derecede bağımlı bir komp, sadece 2 taşıyıcı olması.

No comments:

Post a Comment

Featured Post

TFT 9.20 S-tier Comps 1

Wild Akali:      In 9.19 patch Akali got her powers back and with the impact of new items she became even stronger. After 9.20 she...

Popular